Prezentare

CĂMIN

România,  județul Satu Mare, Câmpia Sătmarului, la marginea fostei Mlaștini Ecedea, la nord-vest de municipiul Carei

Istoria localității Cămin se întinde pe o perioadă de peste 650 de ani. Cămin a aparținut domeniului Ecedea și a fost una dintre proprietățile străvechi ale familiei Báthori. Începând cu mijlocul secolului al XVII-lea, a devenit moștenirea familiei Bethlen, apoi a familiei Rákóczi, fiind sub stăpânirea acestora până în 1711, la semnarea păcii de la Satu Mare. După încheierea păcii, conții Károlyi au primit proprietatea, și au fost cei mai mari proprietari până în 1711, când a fost semnată pacea de la Satu Mare. În jurul anului 1748, satul a fost colonizat cu germani de către Károlyi, iar maghiarii reformați care locuiau acolo au fost mutați în localitatea vecină Berveni. Dintr-un sat în dezvoltare, Cămin a devenit ulterior o comună independentă în 2002. Majoritatea locuitorilor sunt de origine germană, cu limbă maternă maghiară și de confesiune romano-catolică. În localitate trăiesc și locuitori de origine română și romă. Confesiuni religioase: romano-catolică, reformată, ortodoxă, greco-catolică, neo-protestantă.

Personalități remarcabile care s-au născut sau au trăit aici:

    • Ritli Vendel, părinte (Kálmánd, 1851 – Innsbruck 1897), astronom iezuit, profesor de fizică și matematică.
    • Láng Ferenc (Kálmánd, 1889 – Satu Mare, 1950), istoric local maghiar din Transilvania, profesor de liceu.
    • Boldog Scheffler Ferenc (Kálmánd, 1894 – Jilava, 1952), episcop martir din Satu Mare, teolog, scriitor și editor.
    • Joseph Solomayer / Solomayer József (Kálmánd, 1922 – Ohio, SUA 2010), medic de renume mondial, mecenat.
    • Stephan Lang / Láng István (Kálmánd, 1945 – Olanda, 2008), scriitor maghiar din Olanda, a fost elev la școala locală până în clasa a patra. A scris în limba olandeză, iar unele dintre cărțile sale au fost publicate și în limba maghiară.


ȘCOALA GIMNAZIALĂ "DR. JOSEPH SZOMOLAYER" CĂMIN

Școala din Cămin a fost construită în jurul anului 1800. În 1862, a fost distrusă de un incendiu. În schimb, în 1863 și 1890, satul a construit o școală nouă. Clădirea școlii următoare a fost finalizată în 1917. Renovarea școlii actuale s-a încheiat în 2022. În școală există 8 săli de clasă, o sală de sport, o bibliotecă școlară, un laborator de informatică și unul de științe, precum și un teren de sport.

Grădinița funcționează într-o clădire construită în 1936, care găzduiește două grupe combinate cu limbă de predare maghiară. Tot în aceeași clădire funcționează și clasa pregătitoare.

În prezent, atât în școală cât și în grădiniță avem doar clase și grupe cu limbă de predare maghiară.


AFLĂ MAI MULT